Menu
Blog

Harian Metro: Konsultan Usahawan

BERTUGAS di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) selama 14 tahun sebelum membuat keputusan untuk menjalankan perniagaan sendiri.

Berada lebih sedekad di agensi terbabit, Wan Rusmawati Wan Mohamed sepatutnya sudah boleh berbangga dengan pencapaiannya dengan memegang beberapa jawatan penting termasuk sebagai pegawai pemeriksa hak cipta.

Bagaimanapun, ibu enam anak ini membuat keputusan berundur dari MyIPO pada 2016 untuk menjadi konsultan cap dagangan sepenuh masa.

Beliau mempunyai alasan tersendiri berbuat demikian untuk membantu memberi kesedaran kepada usahawan yang baharu terbabit dalam bidang perniagaan berkenaan kepentingan cap dagangan.

PENGALAMAN bertugas dengan MyIPO banyak membantu menjadi konsultan cap dagangan.

Kini, selepas hampir empat tahun, beliau sudah membantu 300 syarikat termasuk industri kecil dan sederhana (IKS), korporat dan agensi kerajaan.

Beliau juga sering menjalankan program kesedaran melalui agensi kerajaan seperti Majlis Amanah Rakyat (MARA), Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) dan sebagainya.

Wan Rusmawati berkata, semuanya bermula selepas beliau mendapat panggilan telefon daripada usahawan wanita yang memaklumkan permohonan untuk mendapatkan cap dagangan perniagaannya ditolak MyIPO.

Katanya, wanita itu menangis kerana sudah membuat pelaburan lebih RM50,000 untuk pemasaran perniagaannya tanpa menyedari nama perniagaannya sudah didaftar dan digunakan individu lain.

See Also

The game’s not big enough unless it scares you a little. Wait a minute – you’ve been declared dead. You can’t give orders around here. I’ll alert the crew. What? We’re not at all alike! Flair is what marks the difference between artistry and mere competence.

There is a way out of every box, a solution to every puzzle; it’s just a matter of finding it.

JEAN-LUC PICARD

And blowing into maximum warp speed, you appeared for an instant to be in two places at once. We have a saboteur aboard. We know you’re dealing in stolen ore. But I wanna talk about the assassination attempt on Lieutenant Worf.

About Author

Perlukan sebarang nasihat berkenaan pendaftaran trademark dan juga sekiranya menghadapi masalah berkaitan trademark anda boleh hubungi saya.

No Comments

    Leave a Reply